isssizlik-rakamlari-aciklandi

İşsizlik Rakamları Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan verilere göre, tarım dışı işsizlik oranı aynı dönemde 0,6 puanlık azalışla yüzde 12,3 olarak gerçekleşti.

Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı ise 0,3 puan azalış ile yüzde 9,1 oldu.

Arındırılmış işsizlik oranı Ocak döneminde yaklaşık 1,5 yılın en düşük seviyesine gerilerken, özellikle iki hanede olduğu Eylül’den bu yana görülen istihdam artışının büyük kısmının hizmet ve inşaat sektörü kaynaklı olduğu ifade ediliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, tarım dışı işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0,6 puanlık azalışla yüzde 12,3 olarak gerçekleşti.

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde işsiz sayısı 2014 yılı Ocak döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 49.000 kişi azalarak 2,84 milyon kişi olarak gerçekleşirken, 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 1,7 puanlık azalış ile yüzde 19 oldu.

Finansbank ekonomisti Gökçe Çelik, Aralık döneminin ekonomik aktiviteye ilişkin göstergelerin karmaşık bir tablo çizdiği bir dönem olduğunu söyleyerek, “İç talebe ilişkin göstergeler (tüketici güven endeksleri, kredi büyümesi) kötüleşirken üretim tarafına ilişkin göstergeler görece daha dayanıklı (sanayi üretimi, PMI) göründü. Tabii bu durumda üretime ilişkin göstergelerdeki ihracat sektörü ağırlığının etkisi de var. İstihdamdaki iyileşme de üretim tarafına ilişkin göstergelerdeki trendin etkisini yansıtıyor diyebiliriz” dedi.

Son 16 aylık dönemde hizmetteki artışın toplam istihdam artışının yarısından fazlasını açıkladığını, inşaat ve sanayideki artışın birbirine yakın ve başabaş olduğunu söyleyen Çelik, “Ancak önümüzdeki dönemde bu iyileşmenin sürdürülebilirliğine ilişkin şüphelerimiz var. Sıkı para politikasının gecikmeli etkileriyle iç talepteki yavaşlamayı takiben üretim tarafında da bozulma görebiliriz” dedi.

İstihdam edilenlerin sayısı 2014 yılı Ocak döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 761,000 kişi artarak 25.2 milyon kişiye yükseldi. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 91.000 kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 852.000 kişi arttı.

İstihdam edilenlerin yüzde 21.4′ü tarım, yüzde 19.7′si sanayi, yüzde 6.7′si inşaat, yüzde 52.2′si ise hizmetler sektöründe yer aldı.

İstihdam edilenlerin oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.6 puanlık artış göstererek yüzde 44.3′den yüzde 44.9′a yükseldi.

İş Yatırım Stratejisti Uğur Küçük, 2013′ün son çeyreğinde hızlanan ekonomik büyüme sayesinde, istihdam yaratmanın Ocak ayında da kuvvetli olduğunu belirterek, “Bu durumun ilk çeyrekte de sürmesini bekliyoruz ancak önümüzdeki aylarda işsizlikte yukarı yönlü eğilimin belirginleşeceğine inanıyoruz. İkinci yarıda ekonomik büyümenin yavaşladığı baz senaryomuzda mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranının yüzde 10 seviyesine yükselmesini bekliyoruz” dedi.

Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, 2014 yılı Ocak döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.5 puan artarak yüzde 50 oldu.

Ocak döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 2.6 puan azalarak yüzde 33.6 oldu. Bu dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre tarım sektöründe sosyal güvenlikten yoksun çalışanların oranı yüzde 83′ten yüzde 81.1′e, tarım dışı sektörlerde ise yüzde 22.7′den yüzde 20.6′ya geriledi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısında 2014 yılı Ocak döneminde, bir önceki döneme göre 238.000 kişilik artış, işsiz sayısında ise 80.000 kişilik azalış meydana geldi. Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0.3 puanlık artış ile yüzde 51.2, istihdam oranı ise 0.4 puanlık artış ile yüzde 46.5 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye’de işsizlik oranı 2013 yılında işgücü artışının istihdam edilenlerden fazla olması nedeniyle yüzde 9.7 seviyesinde gerçekleşirken, OVP hedefi olan yüzde 9.5′in hafif üzerinde kaldı.

OVP’de 2014 için ise işsizlik oranı hedefi yüzde 9.4 seviyesinde bulunurken, bu yıl büyümede yavaşlama beklentilerine paralel işsizlik oranının yine OVP hedefinin üzerinde kalması bekleniyor.

 

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

İşkur’dan Yeni İstihdam Desteği Geliyor

İŞKUR’dan Yeni İstihdam Desteği Geliyor

İstihdamı arttırmaya yönelik yapılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Yeni mezun gençlerin çalışma hayatına kazandırılması …