torba-yasa-ile-sgk-alacaklarinda-yapilandirma-ve-af-geliyor

Torba Yasa İle SGK Alacaklarında Yapılandırma ve Af Geliyor

Tahmini okuma süresi: 2dk.

Kamuoyunun “Torba Yasa” olarak adlandırdığı, İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Tasarısının Meclis Genel Kurulunda görüşülen maddelerinden birisi de SGK borçlarına gecikme cezası affını içermektedir.

Daha önce 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ve Diğer Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile yapılandırılan veya yapılandırılması bozulan borçların yeniden düzenlenmesine de imkan sağlayacak torba yasa düzenlemeleri SGK borçlularına rahat bir nefes aldıracağı benziyor.

2014 Nisan ayından önce tahakkuk eden sigorta pirimi, emeklilik, keseneği, işsizlik sigortası primi,( topluluk sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primi, SOSYAL GÜVENLİK KURUMU tarafından izleyen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı hissesi, genel sağlık sigortası priminde gecikme getirisi büyük oranda silinecek.

Ana para TÜFE/ÜFE üzerinden yeniden hesaplanacak. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU yönetimsel para cezaları da yine yapılanacak. Borçta yine yapılanma için müracaat müddeti, borcun türüne göre 3-4 ay olacak. Ödemeler 18 eşit takside kadar yapılabilecek. 2011’deki aftan istifade eden, yeni bağışlama için müracaat edebilecek. Borcu olduğu için sağlık hizmeti alamayanlar, yine yapılandırma kapsamına girdikten sonra hizmet alabilecek.

Ayrıca tek seferde borcunu ödeyen mükellefe gecikme cezası olmayacağı konuşulan kararlardan birisidir. SGK’ nın alacaklarına yönelik geniş kapsamlı bir af maddesi ile 2014 yılına kadar tahakkuk etmiş sigorta primleri, işsizlik sigortası primleri, idari para cezaları, asgari işçilik primleri kapsam dahilindedir.

Yazımızın yayınlandığı tarih itibarı ile Mecliste görüşülmeye devam edilen Torba Yasanın Konu ile ilgili maddelerinin Yasalaşması ardından yapılandırma ve affı içeren maddeleri ayrıntıları ile siz değerli okuyucularımıza aktarmaya devam edeceğiz.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Emeklilik İşlemleri

Emeklilik İşlemleri

Prim günü, sigortalılık süresi ve yaş şartı gibi koşulları sağladıktan sonra emeklilik hakkını elde etmek için yapılması gereken işlemler nelerdir?