sigorta-tesviklerinden-yersiz-yararlananlara-iliskin-sgk-duyurusu

Sigorta Teşviklerinden Yersiz Yararlananlara İlişkin SGK Duyurusu

Tahmini okuma süresi: 2 dk.

Sigorta Primi Teşviklerinden Yersiz Yararlanan İşverenlere İlişkin SGK Duyurusu 19/11/2014 tarihinde yayınlanmış bulunmaktadır.

SGK tarafından, sigorta primi teşviklerinden yersiz yararlanan işverenlerin aylık prim ve hizmet belgesi göndermelerine ilişkin 19 Kasım 2014 tarihli duyuru yayınlanmıştır. Bu duyuru ile, sigorta primi teşviklerinden yersiz yararlanan işverenlerin, 2014/Ekim ayına ait aylık prim ve hizmet belgesinden başlamak üzere cari dönemlerde e-Bildirge sistemi üzerinden yersiz yararlanılan kanun numarası ile aynı kanun numarası seçerek aylık prim ve hizmet belgesi göndermelerinin engellendiği duyurulmuştur.

İlgili duyuruya göre, sigorta primi teşviklerinden yersiz yararlandığı için cari dönemde aynı kanun numarası ile aylık prim ve hizmet belgesini gönderilmek istenildiğinde;

“…. sayılı kanun no’lu prim teşvikinden yersiz yararlanıldığı tespit edilmiştir. Belgenin …. sayılı kanun numarası seçilmeden düzenlenmesi gerekir. ….. sayılı kanun numarası ile belge seçilebilmesi için işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezine müracaat ediniz.” şeklinde bir hata mesajı ile karşılaşıldığı durumlarda, işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezine başvurarak, yersiz yararlanılan dönemde yersiz yararlanılan sigortalılarla ilgili hatalı yararlanılmış prim teşvikine ilişkin aylık prim ve hizmet belgesi için iptal nitelikte, kanun numarası seçilmeksizin asıl/ek nitelikte aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi ve fark primlerin gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte ödenmesi gerekmektedir.

Ayrıca aynı duyuruda, yersiz yararlanılmış prim teşviklerinin 2014/Nisan ve önceki aylara ilişkin olması halinde fark primlerin 5510 sayılı Kanunun geçici 60 ıncı maddesi uyarınca yeniden yapılandırılarak peşin veya taksitler halinde ödenmesinin mümkün olduğu da dikkate alınarak, gerek cari aylarda prim teşviklerinden yararlanmaya devam edilebilmesi gerekse 6552 sayılı kanunla getirilen yapılandırma hükümlerinden yararlanılabilmesi için bahse konu işlemlerin ve yapılandırma başvurularının 31/12/2014 tarihi beklenilmeksizin bir an evvel yapılması önem arz etmektedir.

ilgili duyuru ile beraber;

Sigorta prim teşviklerinden yersiz yararlanan işverenlerin takibi hata listeleri vasıtasıyla yapılmaktadır. Hata listesinde yer alan bir işverenin, hatalı kanun numarası seçerek düzenlediği aylık prim ve hizmet belgesi için düzeltme yapmadığı ve fark primleri de gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte ödemediği sürece  cari aylarda aynı kanun numarasından aylık prim ve hizmet belgesi göndermesi 2014/Ekim ayı bildirgesinden itibaren engellenmiştir.

İşverenlerin mağduriyetinin giderilmesi amacıyla, hata listesinde yer alan işyerlerinin hata listesinde yer alan kanun numarası ile belge gönderilmesinin engellenmesine ilişkin kontrol, 2014/10,11,12 ve 2015/01.aylarına ait aylık prim ve hizmet belgelerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmesi gereken yasal sürenin son üç günü kaldırılacaktır

SGK Tarafından yapılan duyurunun tam metni için tıklayınız.

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

65 Yaş Üzeri SGK Prim Ertelemesi Sona Erdi

65 Yaş Üzeri SGK Prim Ertelemesi Sona Erdi

Geçtiğimiz dönemde erteleneceği duyurulan 65 yaş üzeri SGK'lıların prim ödemelerinde, erteleme süresi doldu.