ucretsiz-yol-izninin-yillik-izin-suresine-eklenmesi

Ücretsiz Yol İzninin Yıllık İzin Süresine Eklenmesi

Tahmini okuma süresi: 3 dk.

Yıllık izin süresi İş Kanunu ile hüküm altına alınarak işçilerin şartları sağlaması halinde(İşe başlanılan tarihten itibaren, deneme süresi de dâhil en az bir yıl çalışma halinde) yıllık ücretli izne hak kazanılır. Ancak ardı ardına ya da farklı tarihlerde aynı işverene ait değişik işyerlerinde çalışmış iseniz, yıllık izne hak kazanmanız için gerekli olan bir yıllık süreyi hesaplarken bu işyerlerinde geçen hizmet sürelerinizi toplamanız gereklidir. Kısaca yıllık ücretli izin sürelerinden bahsedecek olursak;

  • bir yıldan beş yıla kadar (5 yıl dâhil) hizmetiniz varsa yıllık izin süreniz 14 günden;
  • beş yıldan fazla on beş yıldan az hizmetiniz varsa 20 günden;
  • on beş yıldan fazla hizmetiniz varsa 26 günden, az olamaz.

Yıllık ücretli izinden kısaca bahsettikten sonra, çalışanlar tarafından sıkça merak edilen konulardan birisi olan ücretsiz yol izninin yıllık izin süresine eklenip eklenmeyeceği konusuna değineceğiz.

YILLIK İZNE YOL İZNİ EKLENİR Mİ?

Yıllık ücretli izne çıkacak işçinin bir de yol izin hakkı var. İş Kanununa göre yıllık iznini işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek çalışanlara talepleri olması halinde ve bu durumu kanıtlamaları şartı ile yıllık izin süresi içinde gidiş ve dönüşlerinde yolda geçirilecek süreleri karşılamak üzere, İş Kanunun 56.maddesi gereği işveren tarafından 4 güne kadar yol izni verilmektedir. İşçi bu izin karşılığında işine döndüğünde telafi çalışması yapmak zorunda değil. Çalışanların yol izninden yararlanması için özellikle belirtmek isteriz, bu durumu belgelendirmesi gerekmektedir. Uçak bileti, otobüs bileti, kendi arabası ile şehir dışına çıkacaksa başka bir ilden o tarihlerde alışveriş yaptığını gösterir fiş veya faturalar, otel rezervasyonu ve faturası bu durumu belgelemek için yeterli olabilmektedir.

İŞVEREN YOL İZNİ TALEBİNİ REDEDEBİLİR  Mİ?

Yasamızda yer alan yol izninden yararlanmak isteyen işçilerin, öncelikli olarak yıllık ücretli izinlerini, işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirmeleri gerekmektedir.(Örneğin; Yıllık iznin geçirileceği il ile işyerinin bulunduğu il farklı olmalıdır.) Tabi belirtmek istediğimiz başka bir durum da, yıllık iznin geçirileceği il ile işyerinin geçirileceği il arasında, yol iznini gerektirecek bir uzaklık da olmalıdır. Ayrıca işçinin özellikle yazılı talebi ile yol iznini yıllık izin ile birlikte işvereninden istemesi gerekmektedir. Bu şartların varlığı altında işveren ücretli yıllık izni kullanacak işçisinin yol izni talebini reddedememektedir.

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

2021 İş Kanunu İdari Para Cezaları

2021 İş Kanunu İdari Para Cezaları

Yasal düzenlemelere uymamak, yine yasalarca belirlenen ceza yaptırımlarını doğuruyor. Para olarak belirlenen bazı cezalar ise …