bankalar-kredi-isteyenlerin-bordrosunu-sgk-ya-bildirecek

Bankalar, kredi isteyenlerin bordrosunu SGK’ya bildirecek!

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan 06.12.2013 tarih 28843 sayılı Bankalar ve Kamu İdareleri Tarafından Yapılacak Olan Sigortalılık Kontrolü İle Kurum ve Kuruluşlardan Bilgi ve Belgelerin Alınmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 16 maddesinde “Bu Yönetmelikteki hususlar çerçevesinde bankalar ve kamu idareleri tarafından yapılacak olan sigortalılık kontrolleri ile kurum ve kuruluşlardan alınacak bilgi ve belgeler ve diğer hususlar Kurum tarafından çıkarılacak tebliğle duyurulur.” İbaresinde anılan ve 10.06.2014 tarih 29026 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bankalar Ve Kamu İdareleri Tarafından Yapılacak Olan Sigortalılık Kontrolü İle Kurum Ve Kuruluşlardan Alınacak Bilgi Ve Belgelere Dair Tebliğ hükümleri 01.08.214 tarihi itibarı ile yürürlüğe girecektir.

01.08.2014 tarihinde yürürlüğe girecek tebliğ ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kayıt dışılığın önlenmesi ve eksik bildirimlerin tespit edilmesi amacıyla başlattığı, banka ve diğer kamu kurumlarından bilgi toplamaya yönelik uygulamanın kapsamını belirlemiştir.

Tebliğde özellikle bankalardan detaylı bilgiler istenebilmesine olanak sağlandı. SGK, Sosyal Güvenlik Kanunu ve bağlı yönetmeliklerle ‘sadece sigortalılıkla ilgili işlemlerle sınırlı olmak üzere‘ bankalar, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, döner sermayelerden şahısların bilgilerini isteme yetkisi almıştı. Bu konuda kısmi uygulama devam ediyor. SGK, bilgilerin nasıl alınacağı ve hangi kapsamda olacağına ilişkin tebliğini yayınladı. Buna göre, bankalar 6 ay işlem görmeyen maaş hesaplarını SGK’ya bildirecek. Ayrıca, emeklilere yönelik olarak, bankalar, SGK fazla ve yersiz ödeme yapılmış olabileceğine dair bildirimde bulunursa hesabın geriye dönük dökümünü verecek. Emeklilerin maaşı üzerinde haciz ve kesintilerden iadeler varsa bu bilgiler verilecek.

İşverenler sık sık çalışanlarının isteği üzerine, çalışanın bankadan kredi çekebilmesi için maaş ve yan haklar bakımından şişirilmiş ve arttırılmış bordroyu imzalayarak çalışanlarına bir nevi illegal yardımda bulunuyordu. 01.08.2014 tarihi itibarı ile bankalar kredi kullanan çalışanların kendilerine bildirilen ücret bordrosunun bir örneğini SGK bildirecek. Bu bağlamda bakacak olursak bankalar SGK ya müşteri bilgilerini göndererek çalışanın SGK ya işvereni tarafından bildirilen ücreti ile bankaya bildirilen ücretin karşılaştırılması yapılacak. SGK bu kapsamda hem kayıt dışılığın hem de düşük prim gösterilme sorununun önüne geçecek.

Tabi bu durum, çalışanına yüksek bordrodan kredi çektirerek kredi almasını sağlayan işverenin çalışan adına SGK ya yaptığı sigorta primine esas kazanç tutarı arasında farklılık tespit edilirse (primlerin gerçek kazanç üzerinden yatırılıp yatırılmadığının kontrolü ile) SGK tarafından işverene idari para cezası yaptırımı olarak geri dönecek.

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

SGK’nın Ş Koduna Dikkat

Emekliliği yaklaşanların, e-devlet kontrolü sırasında karşılarına çıkan SGK’nın Ş Koduna Dikkat etmeleri gerekiyor. Peki, bazı …