yatirimlarda-devlet-yardimlar-hakkindaki-kararda-degisiklik-yapildi

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Kararda Değişiklik Yapıldı.

2014/6058 sayılı karar ile halen 31.12.2014 tarihine kadar gerçekleştirilen yatırımların faydalanabildiği Teşvikte, 06.08.2014 yayınlanan 2014/6588 sayılı BKK kararı ile bazı değişiklikler gerçekleşti.

Geriye dönük yararlanma imkanı var.

Değişiklikler 19 Haziran 2012 tarihinden itibaren geçerli olacağından, verilen tarihten itibaren geçerli olmak üzere iptal edilmiş, ancak ilgili kurumlarca müeyyide uygulanmamış veya müeyyide uygulanmasına rağmen henüz tahsil edilmemiş teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımlar içinde geçerli olacaktır.

Mevcut durumda öncelikli yatırımlar yapıldıkları yatırımın 1 ile 5. Bölgelere yapılması halinde bölgesine bakılmaksızın 5. Bölgeye tanınan desteklerden faydalanabiliyorlar. (6. Bölgede yapılması durumunda ise 6. Bölge için uygulanan bölgesel destekten yararlanır)

Neler değişti?

Öncelikli yatırım kapsamı genişledi.

2014/6058 sayılı BKK kararı ile daha önce Termal turizm ve Kreş ve gündüz bakım evleri, Enerji verimliliğine yönelik yatırımlar, atık ısıdan elektrik üretme yatırımları ve bazı doğalgaz yatırımları da bu kapsama alınmıştı.
Son değişiklikle birlikte Karbon elyaf üretimine veya karbon elyaf üretimi ile birlikte olmak kaydıyla karbon elyaftan mamul kompozit malzeme üretimine yönelik yatırımlar da öncelikli yatırım kapsamına alındı.

Öncelikli yatırımlarda vergi desteği, 5. Bölgenin 10 puan üstüyle uygulanacak.

Yatırımlardan sabit yatırım tutarı bir milyar Türk Lirası ve üzerinde olanlar için vergi indirim desteği, 5. bölgede geçerli olan yatırıma katkı oranına 10 puan ilave edilmek suretiyle uygulanacak.
Buna göre 19.06.2012 den 31.12.2014 tarihine kadar başlanan ve sabit yatırım tutarı bir milyar lirayı geçen öncelikli yatırımlar için yatırıma katkı oranı %40 dan %50’ye yükseltilmiş oluyor.

Kamu adına alınan belgelerde yeni imkan.

Kamu kurum ve kuruluşları adına teşvik belgelerinde “asgari sabit yatırım tutarı şartı” ve “yatırım tamamlama vizesi şartı” artık aranmayacak.
Aynı işverenin belgeler arası Makine ve teçhizat devrinde, tüm desteklerden faydalanmanın önü açıldı.

Mevcut durumda 2012/3305 karar öncesinde düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında temin edilen makine ve teçhizatın, 2012/3305 sayılı karara istinaden düzenlenen teşvik belgesine devri mümkün olmasına rağmen. Söz konusu makine ve teçhizat için devir alan yatırımcı, genel teşvik uygulamaları dışındaki diğer desteklerden yararlanamıyordu.

Yeni değişiklikle birlikte aynı yatırımcıya ait belgeler arası işlemlerde, bu makine ve teçhizat için; müracaat tarihi ile belge tarihi arasında belgede kayıtlı desteklerin tamamının uygulanmasına imkan sağlanmıştır.

Kararın metni için tıklayınız.

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

Kreş Yardımı Nasıl Bordrolaştırılır?

Kreş Yardımı Nasıl Bordrolaştırılır?

Çalışanlarına kreş hizmeti sunan işverenler, vergi istisnalarından faydalanabiliyor mu? Hangi durumda kreş yardımını bordroya eklemek gerekiyor?